duminică, 15 mai 2011

P-51 Mustang....o fantoma a trecutului victorios

Batranul Mustang....doar numele acestuia ne arunca in trecutul sangeros al celui de-al doilea razboi mondial. Ei bine faimosul Mustang a fost un avion de lupta introdus la jumatatea celui de-al doilea razboi mondial de catre compania North American Aviation.  Primii care l-au introdus si utilizat au fost britanicii in cadrul Royal Air Force. Acesta a fost conceput si produs in doar 117 zile. A fost un avion apreciat, care si-a facut o cariera in Europa si care a ramas in serviciul fortelor armate pana in anii '90 datorita costului scazut, maniabilitatii bune, perioada de constructie scurta, durabilitatii si vitezei mari de zbor . Era echipat cu un motor Packard de 1490 CP. Initial acesta a participat la misiuni de vanatoare, bombardament si recunoastere, ulterior a fost convertit in avion de escorta pentru bombardiere. P-51 Mustang a participat la misiunile de razboi ca avion de scorta pentru bombardiere in raidurile asupra Germaniei naziste, a luptat impotriva Japoniei in Razboiul din Pacific dar a fost folosit si ca principal avion de atac de catre Natiunile Unite in Razboiul din Coreea. 
  In amintirea eroului din cel de-al doilea rezboi mondial, si datorita reputaiei sale, compania Ford a hotarat sa numeasca dupa acesta deja celebrul automobil sport Ford Mustang, prezentat in imaginea de mai sus.
  Era un avion in simpla comanda, cu raza lunga de actiune. Datorita postului de pilotaj amplasat mult prea in spate rata de vizibilitate era scazuta. Avea o lungime de 9,80 m, anvergura aripii de 11,30 m si o inaltime de 4,20 m. Greutatea proprie era de 3465 Kgf si greutatea maxima 5490 Kgf. Viteza maxima era de 700 Km/h. Acesta putea zbura in regim de croaziera cu o viteza de 580 Km/h. Inaltimea maxima 12770 m.
   P-51 Mustang a fost si va ramane in contiunare una dintre capodoperele aviatiei si cred in continuare ca va ramane in memoria celor care l-au pilotat ca o pasare a trecutului care nu v-a muri in veci.

 

                             Eroii nu mor, se inalta la cer si isi continua eternul zbor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu