vineri, 6 mai 2011

F-22 Raptor

     Voi deschide subiectul prin a-mi expune propria parere despre acest avion. Este o capodopera in aviatie, un avion aproape perfect din multe puncte de vedere, pe care vi le voi prezenta.

     In anul 1981 Fortele Aeronautice ale Statelor Unite ale Americii a propus crearea unui nou avion de lupta, pentru a inlocui abilitatile lui F-15 Eagle. Zborul inaugural a fost facut in 29 septembrie 1990 (YF-22), iar in 15 decembrie 2005 a fost inrodus (F-22A). F-22 face parte din generatia a cincea de avioane care dispun de supermanevrabilitate si sistem stealth. A fost creat in primul rand ca avion de lupta cu superioritate aeriana, dar are si alte capacitati precum atacuri la sol, tehnici de lupta folosind arme electronice si rol de interceptare a semnalelor inamice.
     Tehnologia stealth, viteza, agilitatea, precizia, armamentul si atacurile aer-aer si aer-sol in fac cel mai bun avion de vanatoare constuit vreodata. Un dezavantaj major al miracolului aerian il constituie costul foarte ridicat al acestuia, 150 milioane dolari.
    Costul foarte ridicat al aeronavei, lipsa misiunilor de lupta aer-aer din cauza intarzierii programelor avioanelor de lupta de fabricatie ruseasca si chinezeasca din generatia a cincea, interzicera exporturilor de F-22 Raptor de catre S.U.A. si fabricarea continu a avioanelor F-33 Eagle care sun mai ieftine si mai versatile au dus la incheierea productiei de F-22 ( :(( ). In 2009 s-a propus incetare a fabricarii aeronavelo de tip F-22, fiind declarat un numar de 187 de aeronave produse. In octombrie 2009 a fost semnata Actul de Autorizatie al Apararii Nationale pentru incetarea productiei.
     Caracteristici ale aeronavei:
Este dotata cu sistem stealth, fiind aproape invizibila radar, sistem de control Fly-by-wire, sistem de propulsie de putere mare, foloseste 2 supercomputere
care gestioneaza activitatea avionului, poate sa zboare in regim de croaziera la viteze supersonice.
Posturi de pilotaj: 1, in Simpla Comanda
Lungime:18.90 m
Anvergura aripii:13.50 m
Greutate gol: 19.700 kg
Greutate plin: 29.300 kg
Viteza maxima:-la altitudine  2.410 km/h
                       -regim de croaziera 1.960 km/h
     Din cauza unor probleme la sistemul cu alimentare oxigen detectate de curand s-au oprit zborurile cu F -22. Acesta nu poate zbura la inaltimi foarte mari deoarece pilotul poate intra in hipoxie.
    F-22 este o capodopera a aviatie si va ramane asa mult timp.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu